Πόσες φορές έχετε αρνηθεί στο παιδί σας ή και στον εαυτό σας την απόκτηση ενός χρυσόψαρου; Ήρθε η στιγμή να αλλάξετε γνώμη και να αποκτήσετε το goldfish της επιλογής σας, διαβάζοντας 10 συμβουλές που θα χαρίσουν «χρυσά χρόνια» στο νέο σας μέλος!

 

 

Και μην νομίζετε πως το χρυσόψαρο είναι ένα «διακοσμητικό» κατοικίδιο! Αναγνωρίζει πάντα τον ιδιοκτήτη του, κάνοντας του «χαρές» όταν τον βλέπει, πλησιάζοντας το τζάμι ή την επιφάνεια του νερού! Διαφορετικά, μόλις προσεγγίζει κάποιος ξένος το «σπίτι» του, κρύβεται πίσω από πέτρες και φύλλα από φόβο και διστακτικότητα!

Τα χρυσόψαρα είναι ψάρια που μπορούν να ζήσουν μέχρι και 25 χρόνια με την κατάλληλη φροντίδα! Απόδειξη; Το χρυσόψαρο με το όνομα Tish, που κατέχει μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness, ζώντας μέχρι και  43 χρόνια! Ο ιδιοκτήτης του το είχε κερδίσει σε ένα πανηγύρι στην Αγγλία το 1956!

Διαβάστε εδώ λοιπόν, όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν αποκτήσετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο, ώστε να του προσφέρετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα!

 

 

 

  1. Διαλέξτε με προσοχή την κατοικία του χρυσόψαρου, προτιμώντας φαρδύτερο ενυδρείο παρά ψηλότερο – έτσι θα έχετε μεγαλύτερο ποσοστό οξυγόνου στο νερό! Να έχετε υπόψη σας πως σε κάθε ψάρι αναλογούν 30 με 40 λίτρα νερού, οπότε μην στριμώξετε 2 χρυσόψαρα σε 50 λίτρα νερού μόνο και μόνο επειδή ..χωράνε! Ακόμα, τοποθετήστε το ειδικό καπάκι στο ενυδρείο σας, γιατί τα χρυσόψαρα έχουν την τάση να «πηδούν» και δεν θα ήταν καθόλου ευτυχής κατάληξη να βρεθεί ο νέος σας φίλος στο πάτωμα..!
  2. Πριν αγοράσετε το χρυσόψαρό σας, θα πρέπει να «στρώσετε» το ενυδρείο σας! Η διαδικασία γίνεται με την προσεκτική χρήση αμμωνίας και σας συστήνουμε να ρωτήσετε τον εξειδικευμένο υπάλληλο στο κατάστημα πώλησης ζώων για τις λεπτομέρειες. Πρόκειται για μια προσαρμογή του νερού που διαρκεί 2 σχεδόν εβδομάδες, μέχρι να φτάσει το νερό στις κατάλληλες τιμές ιχνοστοιχείων ώστε να μην βλάψει το νέο κάτοικο.
  3. Μαζί με το ενυδρείο αγοράστε χαλίκια, πέτρες, ξύλα και φυτά για τη διακόσμησή του! Βάλτε φαντασία και δημιουργήστε ένα ενδιαφέρον περιβάλλον για το ζωάκι σας. Μάλιστα συστήνεται να αλλάζετε τις θέσεις των υλικών συχνά για να μη βαριέται το ψάρι σας! Μια έξτρα σημείωση για το χαλίκι: να μην είναι αιχμηρό και να μην είναι αρκετά μικρό, ώστε να μη σφηνώσει στο στόμα του νέου σας μέλους.
  4. Εκτός από τη διακόσμηση, μέλημά σας είναι η εξασφάλιση ενός υγιεινού περιβάλλοντος διαβίωσης. Αυτό επιτυγχάνεται με το σωστό φίλτρο, ανάλογα με τα λίτρα του ενυδρείου σας. Επειδή όμως τα χρυσόψαρα βρωμίζουν σε μεγάλη συχνότητα και ποσότητα, θα χρειαστεί μια φορά την εβδομάδα να αλλάζετε κάποιο ποσοστό του νερού. Σε κάθε αλλαγή νερού, προσθέτετε αντιχλώριο το οποίο εξουδετερώνει το χλώριο, τη χλωραμίνη και τα λοιπά βαρέα μέταλλα που βρίσκονται στο νερό της βρύσης.
  5. Συνιστάται να πραγματοποιείτε αρκετά συχνά μετρήσεις των παραμέτρων του νερού, με υγρά τεστ, όπως τεστ αμμωνίας, νιτρωδών και νιτρικών αλάτων, μέτρηση του ΡΗ κτλ. Tip: Τα χρυσόψαρα λατρεύουν νερό με ΡΗ 7-8 και μέτρια σκληρότητα.
  6. Καλό είναι να μη βγάζετε το ψάρι από το ενυδρείο όταν αλλάζετε το νερό, για να μη στρεσάρεται. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά μια σκούπα βυθού για να καθαρίσετε τα χαλίκια από ακαθαρσίες.
  7. Σημαντικό κεφάλαιο στην ευτυχισμένη ζωή του χρυσόψαρού σας είναι η ποσότητα τροφής. Επειδή τα χρυσόψαρα είναι λαίμαργα, να γνωρίζετε πως εάν τα ταΐζετε περισσότερες από δύο φορές την ημέρα τους κάνετε κακό, δημιουργώντας προβλήματα στην υγεία τους. Επίσης, επιλέγετε ειδική τροφή για χρυσόψαρα όχι ό,τι υπάρχει στο δικό σας μενού!
  8. Τα χρυσόψαρα μπορούν να ξεπεράσουν σε μέγεθος τα 30 εκατοστά αν τους προσφέρουμε μια μεγάλη γειτονιά όπως μεγάλα ενυδρεία ή τεχνητές λίμνες!
  9. Με τη σωστή φροντίδα, ακολουθώντας δηλαδή αρκετές από τις παραπάνω συμβουλές, το χρυσόψαρό σας μπορεί να ζήσει πάνω από 20 χρόνια!
  10. Για να γίνετε επαγγελματίες κηδεμόνες του χρυσόψαρού σας, διαβάστε τα πάντα για τα όμορφα αυτά ψάρια στο online φόρουμ www.goldfish.gr!