Το καναρίνι θα πρέπει να το έχουμε σ ένα σταθερό σημείο το οποίο ιδανικά θα πρέπει να έχει φυσικό φωτισμό και αερισμό. Διαλέγουμε ένα μέρος στο σπίτι όπου το βράδυ θα έχει σκοτάδι και τη μέρα φως και δε θα έχει ρεύματα αέρα. Καλό είναι να έχουμε το κλουβί σε ένα ύψος πάνω από το κεφάλι μας ή στο ύψος μας, ποτέ όμως στο πάτωμα. Υπάρχουν μάλιστα ειδικά σταντ στο εμπόριο για να κρεμιέται το κλουβί. Γενικά ακατάλληλοι χώροι θεωρούνται η κουζίνα λόγω των υδρατμών που παράγονται εκεί μέσα με το μαγείρεμα, η τουαλέτα και τα υπόγεια.

 

 

Επίσης, καλό είναι να μην μπαινοβγάζουμε το καναρίνι στο μπαλκόνι, διότι οι μεταβολές και οι αλλαγές του περιβάλλοντος του δημιουργούν στρες ειδικά το χειμώνα. Την άνοιξη και το καλοκαίρι μπορούμε να βγάζουμε το καναρίνι στο μπαλκόνι πιο άνετα, αρκεί να μην το χτυπά ο ήλιος, να μη το φυσά αέρας και να είναι σε προστατευμένο μέρος από αρπακτικά και άλλα πουλιά τα οποία μπορεί να είναι φορείς ασθενειών και παρασίτων.

 

Ανάμικτη τροφή

Η τροφή του καναρινιού σας θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από διάφορους κόκκους και σπόρους, όπως είναι άλλωστε εμφανές και από το κωνικό σχήμα του ράμφους του. Προκειμένου να είστε σίγουροι ότι το πτηνό σας λαμβάνει όλα όσα χρειάζεται για να παραμένει σε φόρμα και υγιές, προμηθευτείτε μια ποικιλία από ανάμικτους σπόρους, ενδεδειγμένους για καναρίνια.

 

Η ανάμικτη τροφή είναι σημαντική, προκειμένου να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή του φτερωτού φίλου σας. Οι πιο γευστικές λιχουδιές, όπως οι σπόροι με μεγάλη περιεκτικότητα ελαίων, οι σπόροι μαύρου σουσαμιού και οι σπόροι κάνναβης είναι φυσιολογικό να καταναλώνονται πρώτοι, με τα λιγότερο νόστιμα είδη σπόρων να τρώγονται, μόνο όταν τα ίδια αισθάνονται πείνα και δεν έχουν άλλη επιλογή. Αν προσφέρετε στο καναρίνι σας μόνο τους αγαπημένους του σπόρους, θα καταλήξετε σύντομα να έχετε ένα παχουλό πτηνό, που θα δυσκολεύεται να πηδήξει από τη μια κούρνια στην άλλη.

 

Μήπως το καναρίνι σας είναι υπερβολικά παχουλό;

Εάν το καναρίνι σας έχει γίνει ληθαργικό και παχουλό, θα πρέπει οπωσδήποτε να το βάλετε σε δίαιτα, αποκλείοντας από τη διατροφή του τις αγαπημένες του ποικιλίες λιπαρών τροφών, και ταΐζοντάς το μόνο με καναρινόσπορους και φύτρα. Ωστόσο, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσετε το καναρίνι σας να χάσει βάρος είναι να το ενθαρρύνετε να πετά ελεύθερα.

 

 

Ασβέστιο και γκριτ

Το καναρίνι σας θα πρέπει να έχει πάντα στη διάθεσή του φρέσκια άμμο με επαρκή πετραδάκια, γνωστά και ως γκριτ. Το γκριτ μπορείτε επίσης να του το δίνετε χωριστά σε ένα μικρό μπολ. Αυτά τα λεπτά αλεσμένα κελύφη μυδιών βοηθούν το φτερωτό φίλο σας να «αλέθει» σωστά τους κόκκους στο στομάχι του.

Το καναρίνι σας μπορεί να προσλαμβάνει ασβέστιο μέσω του κόκκαλου σουπιάς Ιδίως κατά την περίοδο της πτερορρύησης, το ασβέστιο του κάνει καλό.

 

 

Φρέσκο νερό

Στο μικρό αοιδό σας αρέσει να πίνει νερό. Είναι λοιπόν σημαντικό να έχει καθημερινά στη διάθεσή του φρέσκο νερό. Σε περίπτωση που το νερό περιέχει πολύ χλώριο, μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα επεξεργασίας νερού για την εξουδετέρωση των ρύπων. Μπορείτε να βρείτε τέτοιου είδους προϊόντα σε καταστήματα με είδη για κατοικίδια πουλιά.

 

 

Πράσινες τροφές

Προκειμένου ο φτερωτός φίλος σας να παραμένει σε άριστη φυσική κατάσταση και να λαμβάνει επαρκείς βιταμίνες, προσφέρετέ του καθημερινά ένα μικρό μπουκέτο από άγρια βότανα. Στερεώνοντας το μπουκέτο στο κλουβί με ένα μανταλάκι, το καναρίνι θα ραμφίζει τα φρέσκα βότανα, θα παίρνει τους σπόρους και επιδέξια με το ράμφος του θα αφαιρεί το φλοιό τους. Μπορείτε εύκολα να συλλέγετε αυτά τα βότανα μόνοι σας, προσέχοντας μόνο να μην είναι ψεκασμένα με φυτοφάρμακα. Επιπλέον, καλό θα ήταν να αποφεύγετε να τα κόβετε από πολυσύχναστους δρόμους ή σημεία, όπου κάνουν συχνά την ανάγκη τους άλλα κατοικίδια, όπως για παράδειγμα σκύλοι!

Τα νεαρά φύλλα πικραλίδας είναι μια αγαπημένη τροφή για πτηνά, εξίσου όπως και οι ημι-ώριμοι σπόροι, που αποτελούν μια εξαιρετική λιχουδιά για το φτερωτό φίλο σας. Η κατάλληλη στιγμή για να τα μαζεύετε είναι όταν αρχίζουν να πέφτουν τα πέταλα, αλλά η πικραλίδα δεν είναι ακόμη πλήρως ανοιχτή. Η στελλάρια η μεσαία είναι ένα φυτό που μπορείτε κάλλιστα να διατηρείτε σε μια γλάστρα. Αν την ποτίζετε καλά, της ρίχνετε που και που λίγο λίπασμα, κρατάει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο ζοχός, το βήχιο, το σενέκιο, η καψέλλα, διάφορα είδη αγρωστωδών, το πλαντάγκο το λογχοειδές και ιδίως το πλαντάγκο το μείζον, γνωστό και ως πεντάνευρο, είναι φυτά, που συνήθως είναι πολύ καλά αποδεκτά από τους μικρούς φτερωτούς φίλους μας.

Το καναρίνι σας μπορεί να χαρεί ακόμη και αν του προσφέρετε μερικά αποφλοιωμένα καρότα, μήλα και αγγουράκια. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μην ταΐζετε το καναρίνι σας με έτοιμη σαλάτα του εμπορίου, καθώς ενδέχεται να περιέχει υψηλά επίπεδα ρύπων, που μπορεί ενδεχομένως να βλάψουν τον οργανισμό του κατοικίδιου πτηνού σας.

 

 

Φύτρα σπόρων

Τα φύτρα των σπόρων είναι ένα πολύτιμο δώρο από τη φύση που χαρίζει ενέργεια στη διατροφή του πτηνού σας. Υπάρχουν γλάστρες που ενδείκνυνται για την καλλιέργεια σπόρων ταχείας βλάστησης, όπως είναι τα φασόλια mung ή τα γογγύλια. Για να αποφύγετε την ανάπτυξη μούχλας, ξεπλύνετε τους σπόρους αρκετές φορές την ημέρα και «σερβίρετέ» τους στο φτερωτό φίλο σας μέσα σε 24-36 ώρες από το φύτρωμά τους. Βεβαιωθείτε ότι ο σπόρος είναι πάντα φρέσκος, και αν αισθανθείτε οποιαδήποτε άσχημη μυρωδιά και έχετε την παραμικρή υποψία ότι έχουν μουχλιάσει ή ξινίσει, πετάξτε τους σπόρους και μην τους δώσετε στο κατοικίδιο πτηνό σας.

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να κατακτήσεις την καρδιά ενός καναρινιού είναι να το φροντίζεις και να το περιποίησε με ενδεδειγμένες και γευστικές τροφές, καθότι ως γνωστό «ο έρωτας περνά πρώτα απ’ το στομάχι!» Εάν λοιπόν το καναρίνι σας απολαμβάνει μια υγιεινή και πλούσια διατροφή, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμα να φέρνει ζωντάνια στο σπίτι σας με τον πρόσχαρο χαρακτήρα του και να σας συντροφεύει με το μελωδικό κελάηδισμά του.

 

Η σωστή προετοιμασία για το ζευγάρωμα!

Μια από τις πιο όμορφες περιόδους για έναν ερασιτέχνη εκτροφέα καναρινιών είναι η εποχή του ζευγαρώματος. Ολόκληρη η διαδικασία είναι εντυπωσιακή και συνάμα διδακτική. Τα καναρίνια μας αναλαμβάνουν εντυπωσιακά πολλούς ρόλους σε μικρό χρονικό διάστημα, συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους και τελικά καταφέρνουν να μεγαλώσουν μια καινούρια οικογένεια χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία! Όλα αυτά όμως, διαδραματίζονται δυστυχώς σε περιβάλλον αιχμαλωσίας και δεν θα ήταν ποτέ εφικτά αν δεν δημιουργούσαμε εμείς τις κατάλληλες συνθήκες.

 

 

Απολαύστε υπεύθυνα

Τα καναρινάκια μας χρειάζονται τη διαρκή φροντίδα και προσοχή μας. Το ίδιο ισχύει και για τους απογόνους τους. Δεν είναι παιχνίδι και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη περισσοτέρων πουλιών. Περισσότερα πουλιά σημαίνει περισσότερα έξοδα, χρόνος και χώρος.

Αν πάλι σκεφτόμαστε να δώσουμε τα μικρά σε φίλους πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουν τον όγκο της φροντίδας που χρειάζονται και είναι διατεθειμένοι να την αναλάβουν.

Αν κάτι από τα παραπάνω δεν ισχύει, δεν θα πρέπει καν να μπούμε στην διαδικασία της αναπαραγωγής.

 

 

Φωλιά

Στο εμπόριο, υπάρχουν δυο είδη φωλιάς για καναρίνι: η εσωτερική και η εξωτερική. Η εσωτερική είναι λύση ανάγκης αν δεν υπάρχει τρόπος (πλαϊνές πόρτες) για να τοποθετήσουμε την εξωτερική.

Τα πλεονεκτήματα της εξωτερικής είναι πολλά και σημαντικά. Δεν μειώνει τον ζωτικό χώρο των καναρινιών μας αφού μπαίνει εξωτερικά του κλουβιού. Είναι πολύ πιο εύκολο να παρακολουθούμε την πορεία εκκόλαψης των αυγών καθώς και την ανατροφή των νεοσσών. Μπορούμε εύκολα να την καθαρίζουμε χωρίς να στρεσάρουμε τους γονείς.

Η φωλιά αποτελείται από μια πλαστική θήκη όπου μπορούμε να προσαρμόσουμε ένα ξύλινο πλεκτό καλαθάκι.Όλα τα προμηθευόμαστε εύκολα από το pet shop της γειτονιάς μας και δεν κοστίζουν ακριβά.

 

 

Υλικό φωλιάς

Όπως στη φύση, έτσι και στην αιχμαλωσία, λίγο πριν ξεκινήσει η αναπαραγωγική διαδικασία, το θηλυκό καναρίνι ξεκίνα να κατασκευάζει τη φωλιά του! Παίρνει το νήμα που του προσφέρουμε και το στρώνει στη φωλιά που έχει στη διάθεσή του.

Μετά από δοκιμές, μπορούμε να καταλήξουμε στο υλικό που είναι καταλληλότερο για το δικό μας καναρίνι αλλά καλό θα είναι να αποφεύγουμε το πλαστικό νήμα και το κλασσικό λευκό του εμπορίου, επειδή μπορεί να μπλεχτεί στα πόδια των νεοσσών.

Τα πιο γνωστά που βρίσκουμε στα εξειδικευμένα καταστήματα είναι νήματα από ζωική τρίχα, λινάτσα, βαμβάκι, κοκκοφοίνικα και φυσική καρύδα. Ο συνδυασμός λινάτσας με βαμβάκι ίσως να είναι η πιο αξιόπιστη επιλογή. Το τοποθετούμε στις ειδικές θήκες που προσαρμόζονται στο κλουβάκι μας και αφήνουμε την κανάρα μας να κάνει όλη την υπόλοιπη δουλειά!

 

 

Εποχή ζευγαρώματος

Στην φύση τα καναρίνια ζευγαρώνουν την άνοιξη. Είναι η εποχή που οι καιρικές συνθήκες καθώς και η ποικιλία και ο όγκος τροφής είναι στα ευνοικότερα δυνατά επίπεδα.

Στην χώρα μας η καλύτερη περίοδος είναι από μέσα προς τέλος Απριλίου εώς τις αρχές του Μαΐου. Η μέση θερμοκρασία εκείνη την περίοδο είναι 15-20 βαθμούς κελσίου, έχει 14 περίπου ώρες ημερήσιο φως και η υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 40-60%. Αυτές είναι και οι ιδανικές συνθήκες που θέλουν τα καναρινάκια μας.

Επειδή όμως ο πρώτος κύκλος (γνωριμία-ζευγάρωμα-αυγά-νεοσσοί-αποχωρισμός) μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 50 μέρες η προετοιμασία μας πρέπει να ξεκινήσει από αρχές ή τουλάχιστον τα μέσα του Μαρτίου.

Επιπλέον, αν θέλουμε να κάνουμε 2 ή ακόμα και 3 διαδοχικές γέννες (περισσότερες από 3 κρίνονται απαγορευτικές) ίσως θα πρέπει να ξεκινήσουμε την προετοιμασία ακόμη και από τον Φεβρουάριο. Για 3 διαδοχικές γέννες το διάστημα που απαιτείται είναι περίπου 130 μέρες. Οπότε, πρέπει να ξεκινήσουμε αρχές Φεβρουαρίου για να ολοκληρώσουμε αρχές Ιουνίου και να μην θέσουμε σε κίνδυνο τα καναρινάκια μας.

 

 

Γνωριμία – Φλερτ – Πρώτη επαφή

Παρόλο που εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε κάνει ότι γνωρίζουμε , τελικά όμως, αυτά είναι μόνο η μισή δουλειά: δημιουργήσαμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε αιχμαλωσία αλλά έχουμε ένα βασικό μειονέκτημα σε σχέση με τη φύση!

Στη φύση λοιπόν τα καναρίνια έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν συντρόφους. Εμείς έχουμε εκείνη τη περίοδο στη ζευγαρώστρα μας ένα αρσενικό και ένα θηλυκό και ευχόμαστε να.. ταιριάζουν! Το θετικό είναι ότι, συνήθως τα καναρινάκια είναι εύκολα (ως προς την αναπαραγωγή) πουλιά και στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει αίσιο τέλος. Αν όμως τελικά δεν ταιριάξουν, υπάρχουν τρόποι να το δούμε νωρίς και να το διορθώσουμε.

Είναι σημαντικό να περιποιηθούμε τα καναρίνια μας πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία. Ελέγχουμε λοιπόν τα νύχια και το πτέρωμά τους για να σιγουρευτούμε ότι είναι καθαρά και δεν υπάρχουν σημάδια τυχόν ανησυχητικά που να χρήζουν κτηνιατρικού ελέγχου.

Αφού αποπαρασιτώσουμε το κλουβάκι μας τοποθετούμε το χώρισμα. Πρώτα εισάγουμε το αρσενικό από τη μια πλευρά. Το αφήνουμε μόνο του για 1 εβδομάδα με την ενισχυμένη τροφή του (βλ. παραπάνω). Τη δεύτερη εβδομάδα εισάγουμε και το θηλυκό από την άλλη πλευρά του κλουβιού. Σταδιακά τα πουλάκια θα αρχίσουν να αλληλεπιδρούν και κάποια στιγμή πρέπει να αρχίζουν να ταΐζει το ένα το άλλο μέσα από το χώρισμα! Στις αρχές της τέταρτης εβδομάδας και αφού παρατηρήσουμε ότι τα πάνε καλά μεταξύ τους, βάζουμε από την πλευρά του θηλυκού τη φωλιά και το νήμα.

Μόλις ξεκινήσει το θηλυκό να παίρνει το νήμα και να φτιάχνει τη φωλιά του είναι όλα έτοιμα! Βγάζουμε το χώρισμα και η πραγματική διαδικασία ξεκίνα!

Το άρθρο αυτό έχει γραφτεί με βάση την προσωπική εμπειρία και, όπως είναι γνωστό, όταν μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς με διαφορετικούς χαρακτήρες, ιδιοσυγκρασίες και συνήθειες, τίποτα δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο.

Τέλος, σε οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία, ας μην ξεχνάμε την ευζωία, που και σε αυτή καθαυτή τη διαδικασία συμβάλλει καθοριστικά, αλλά και σε εμάς στο να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι!