Περίπου 50 γάτες, που ζουν σε μουσείο της Αγίας Πετρούπολης, είναι κάποιοι από τους δικαιούχους της διαθήκης ενός γενναιόδωρου Γάλλου φιλάνθρωπου. Το Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ στη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNNi, φιλοξενεί στο υπόγειο του γάτες από την εποχή της αυτοκράτειρας Ελισάβετ, η οποία βασίλευσε από το 1741 έως το 1761.

 

 

Η Μεγάλη Αικατερίνη, ιδρύτρια του Ερμιτάζ, έδωσε στις γάτες τον τίτλο των προστάτιδων των γκαλερί τέχνης, ανέφερε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, σημειώνοντας ότι οι γάτες στεγάστηκαν σε αυτό για να κρατήσουν μακριά τα τρωκτικά από τις εγκαταστάσεις. Το Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ φιλοξενεί 3 εκατομμύρια έργα τέχνης, αντικείμενα και γλυπτά που εκτείνονται σε κτίρια συμπεριλαμβανομένου του Χειμερινού Ανακτόρου.

 

 

 

Σήμερα, τις γάτες φροντίζουν εθελοντές και προσωπικό του μουσείου και υποστηρίζονται από δωρεές, σύμφωνα με το μουσείο. Τα ζώα έχουν επίσης το δικό τους πλυντήριο και λαμβάνουν τις υπηρεσίες ενός κτηνιάτρου από την περιοχή.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο γενικός διευθυντής του μουσείου, Μιχαήλ Πιοτρόφσκι, δήλωσε ότι ο ανώνυμος Γάλλος φιλάνθρωπος είχε τόσο λατρεία με τα ζώα που τους άφησε ένα μικρό ποσό στη διαθήκη του. Σύμφωνα με τον Πιοτρόφκσι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν πιθανότατα για την επισκευή των υπογείων του μουσείου, όπου ζουν οι γάτες. Όπως σημείωσε ο ίδιος πάντως ο Γάλλος ανώνυμος ευεργέτης δεν είναι ο μοναδικός που υπέκυψε στη γοητεία των γατών καθώς και ο πρώην πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Βλαντιμίρ Φορτόφ, ήταν «διαρκής φίλος» για τις γάτες του Ερμιτάζ. Ο Φορτόφ, που πέθανε τον περασμένο μήνα, μερικές φορές περνούσε από το μουσείο και άφηνε χρήματα για τις γάτες, είπε ο Πιοτρόφσκι.

Σημειώνεται ότι φέτος, περισσότερα από 800 άτομα υπέβαλαν εικόνες και φωτογραφίες από τις γάτες, για την ημέρα που το μουσείο έχει αφιερώσει σε αυτές.