Πλήρωμα πλοίου βρήκε τα μπουκάλια με τα πτηνά μέσα σε μεγάλο κιβώτιο.

 

 

Οι αρχές της Ινδονησίας δεν πίστευαν στα μάτια τους, όταν είδαν την κάτωθι εικόνα το απόγευμα της Πέμπτης στο λιμάνι ΦακΦακ. Το πλήρωμα ενός πλοίου ανακάλυψε 64 ζωντανούς παπαγάλους και 10 νεκρούς,  έπειτα από έρευνα που έγινε επειδή ακούγονταν ήχοι από το εσωτερικό ενός μεγάλου κιβωτίου.

Στην Ινδονησία ζει ο μεγαλύτερος αριθμός ειδών απειλούμενων πτηνών της Ασίας. Παράλληλα όμως στη χώρα αυτή ανθεί το ανεξέλεγκτο λαθρεμπόριο πτηνών. Τα πουλιά πωλούνται είτε σε τεράστιες αγορές ή τα βγάζουν λαθραία στο εξωτερικό.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πού θα μεταφέρονταν τα πτηνά, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις για την υπόθεση.

Οι συγκεκριμένοι απειλούμενοι παπαγάλοι πωλούνται έως και για 800 ευρώ ο ένας και οι λαθρέμποροι σκαρφίζονται τις πιο απίστευτες- και βασανιστικές για τα πουλιά- ιδέες για να τους μεταφέρουν κρυφά.

Η αστυνομία της Ινδονησίας απελευθέρωσε τα πουλιά από την πλαστική φυλακή τους και τα μετέφερε στον κτηνίατρο για να υποβληθούν σε εξετάσεις.

Περισσότεροι από 10.000 παπαγάλοι αιχμαλωτίζονται κάθε χρόνο στην Ινδονησία και καταλήγουν στο διεθνές λαθρεμπόριο. Τέσσερα στα δέκα πουλιά, όμως, πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της πολύ επώδυνης γι’ αυτά διαδικασίας είτε λόγω των κακών συνθηκών διατήρησής τους μέχρι να πουληθούν είτε λόγω της σκληρότητας των λαθρεμπόρων.

Οι παπαγάλοι που εντοπίστηκαν είναι εκπρόσωποι είδους που ζει στη Νέα Γουινέα και σε κοντινά νησιά στον Ειρηνικό. Πρόκειται για είδος που είναι προστατευόμενο στην Ινδονησία, σύμφωνα με την Ελίζαμπεθ Τζον, του παρατηρητηρίου για το εμπόριο άγριων ζώων Traffic.

«Η Ινδονησία πιθανότατα κάνει τις περισσότερες επιχειρήσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πτηνών στην περιοχή. Όμως, χρειάζεται να γίνουν περισσότερες συλλήψεις και πραγματικά να υπάρξουν αυστηρά μέτρα για όλους τους ”παίκτες”, από την πηγή προέλευσης ως την πώληση», τόνισε η ίδια μιλώντας στο BBC.