Τι είναι ακριβώς η λεϊσμανίαση (καλαζάρ) ; Ποιά φάρμακα υπάρχουν κατά της λεϊσμανιας του σκύλου; Ποιές είναι οι μορφές της λεϊσμανίασης;

 

 

Επιμέλεια άρθρου: Μαρτίν Παπαϊωάννου – Βιολόγος, Παρασιτολόγος , Παναγιώτης Παπαϊωάννου – Κτηνίατρος , Γιώργος Παπαϊωάννου – Κτηνίατρος, Οδοντίατρος

 

 

Τι είναι ακριβώς η λεϊσμανίαση (καλαζάρ) ;

Η λεϊσμανίαση είναι μια παρασιτική ασθένεια που βρίσκεται σε τροπικές, υποτροπικές χώρες καθώς και σε χώρες της νότιας Ευρώπης (λεκάνη της μεσογείου). Η λεϊσμανίαση προκαλείται από τη μόλυνση πρωτόζωων παρασίτων του γένους Leishmania. Η λεϊσμανίαση (ΚΑΛΑ-ΑΖΑΡ) είναι λοιπόν μια παρασιτική ασθένεια που μεταδίδεται από το τσίμπημα ειδικών μολυσμένων φλεβοτόμων (σκνιπών).

 

 

Τι είναι η βλεννοδερματική λεϊσμανίαση;

Η βλεννοδερματική λεϊσμανίαση, (σπάνια μορφή) ξεκινάει και αυτή με την εμφάνιση εξελκωμένων βλαβών, όμως σε αντίθεση με τη δερματική μορφή, οι βλάβες επηρεάζουν μόνο τις μεμβράνες και τις δομές των βλεννογόνων καταστρέφοντας τες.

 

 

Είναι η λεϊσμανίαση μια ζωονόσος;

Ασφαλώς και η λεϊσμανίαση σκύλου  είναι μια ζωονόσος, που όπως έχουμε τονίσει  προκαλείται από πρωτόζωα παράσιτα του γένους Leishmania και μεταδίδονται από το τσίμπημα ειδικών μολυσμένων φλεβοτόμων (σκνιπών).

 

 

Τι είναι η λεϊσμανίαση στα σκυλιά;

Η λεϊσμανίωση στα σκυλιά είναι μια παρασιτική ασθένεια που μεταδίδεται από το τσίμπημα ειδικών μολυσμένων φλεβοτόμων (σκνιπών). Οφείλεται σε ένα είδος πρωτόζωων του γένους Λεισμάνια. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές λεϊσμανίασης.

 

 

Τι είναι η σπλαχνική λεϊσμανίαση;

Η σπλαγχνική λεϊσμανίαση, γνωστή και ως kala-azar, μαύρος πυρετός και πυρετός Dumdum, είναι η πιο σοβαρή μορφή λεϊσμανίασης και χωρίς σωστή διάγνωση και θεραπεία καταλήγει στο θάνατο. Η λεϊσμανίαση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από πρωτόζωα παράσιτα του γένους Leishmania και η σπλαχνική προκαλείται όταν το παράσιτο μεταναστεύσει στα σπλαχνικά όργανα. Το παράσιτο πολλαπλασιάζεται στο ήπαρ και στο σπλήνα προκαλώντας ηπατομεγαλία και σπληνομεγαλία, απώλεια βάρους και απίσχναση. Επίσης προσβάλει και τα νεφρά.

 

 

Τι είναι η δερματική λεϊσμανίαση;

Η δερματική λεϊσμανίαση είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου. Στο σημείο όπου η σκνίπα τσιμπάει το ζώο θα εμφανιστεί σε λίγες εβδομάδες μια ή περισσότερες ερυθρές βλατίδες οι οποίες στη συνέχεια θα μεγαλώσουν και θα μετατραπούν σε έλκη τα οποία σταδιακά θα σκληρύνουν.

 

 

Υπάρχει προστασία για το σκύλο;

Η μόνη προστασία για το σκύλο είναι ο ετήσιος εμβολιασμός του, ο οποίος πρέπει να γίνεται σωστά βάσει του πρωτοκόλλου της εταιρείας που το παράγει.

 

 

Νοσεί ο σκύλος;

Ασφαλώς και νοσεί και χωρίς θεραπευτική αγωγή καταλήγει στον θάνατο.

 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου στα σκυλιά;

Λεμφαδενοπάθεια (ασθένεια των λεμφαδένων).
Δερματικές βλάβες (στο 90% περίπου των περιπτώσεων).
Ισχνότητα, αδυναμία, καχεξία).
Σημεία νεφρικής ανεπάρκειας  (υπερβολική ούρηση, υπερβολική δίψα, εμετός, άρνηση φαγητού).
Νευραλγία (οδυνηρή διαταραχή των νεύρων).
Πόνος στις αρθρώσεις.

 

 

Η λεϊσμανίαση είναι μεταδοτική από σκύλο σε σκύλο;

ΟΧΙ ΠΟΤΕ!!! Η νόσος μεταδίδεται ΜΟΝΟΝ με το τσίμπημα των μολυσμένων φλεβοτόμων (σκνιπών).

 

 

Η λεϊσμανίαση είναι μεταδοτική από σκύλο σε άνθρωπο;

ΟΧΙ ΠΟΤΕ!!! Η νόσος μεταδίδεται ΜΟΝΟΝ με το τσίμπημα των μολυσμένων φλεβοτόμων (σκνιπών).

 

 

Η λεϊσμανίαση είναι μεταδοτική από άνθρωπο σε άνθρωπο;

ΟΧΙ ΠΟΤΕ!!! Η νόσος μεταδίδεται ΜΟΝΟΝ με το τσίμπημα των μολυσμένων φλεβοτόμων (σκνιπών).

 

 

Μπορεί η λεϊσμανίαση του σκύλου να θεραπευτεί;

Θεραπεία ουσιαστική δεν υπάρχει. Η θεραπεία μπορεί μόνο να μειώσει τη σοβαρότητα της νόσου. Ο σκύλος παραμένει πάντα φορέας της νόσου. Τα αποτελέσματα είναι πιο αισιόδοξα, όταν η θεραπεία ξεκινήσει σε αρχικά στάδια της νόσου, όπου το ανοσοποιητικό του ζώου είναι πιο ισχυρό και φυσικά δεν υπάρχουν εκτεταμένες βλάβες.

 

 

Πως εξαπλώνεται η λεϊσμανίαση (Καλά Αζάρ);

Η νόσος εξαπλώνεται αποκλειστικά και μόνον από το τσίμπημα των ειδικών μολυσμένων φλεβοτόμων (σκνιπών), οι οποίες τρέφονται με το αίμα ζώων και ανθρώπων (προτιμούν τα ζώα). Το αίμα το χρειάζονται για την ανάπτυξη των αυγών τους.

 

 

Τι είναι το milteforan;

Είναι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση της λεϊσμανίασης, τόσο της δερματικής μορφής, όσο και της σπλαχνικής. Χορηγείται από το στόμα σε μορφή σιροπιού.

 

 

Τι είναι το Glucantime;

Είναι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται αρκετά χρόνια για την αντιμετώπιση της λεϊσμανίασης, τόσο της δερματικής μορφής, όσο και της σπλαχνικής. Είναι σκεύασμα σε ενέσιμη μορφή.

 

 

Τι είναι το zylapoor;

Είναι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται ως συμπληρωματικό με ταυτόχρονη χρήση του Glucantime και του milteforan για την αντιμετώπιση  της λεϊσμανίασης. Η μακροχρόνια χρήση του προκαλεί προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα.

 

 

 

 

Πηγή